Video nadzor – zamena starog analognog novim Full HD sistemom

16 januara, 2021 Od webpodrska Isključeno

Najzastupljenije tehnologije, odnosno vrste sistema video nadzora dele se na analogne, analogne HD i IP mrežne sisteme video nadzora. Analogni sistemi video nazora koji su bili aktuelni pre 10 i više godina se danas gotovo više i ne proizvode, a još manje ugrađuju. Zamenili su ih analogni HD sistemi i IP mrežni sistemi video nadzora koji predstavljaju zadnju reč tehnike. Ipak u upotrebi se i dalje nalazi veliki broj starih analognih sistema video nadzora ugrađenih pre mnogo godina koji ne mogu da se pohvale jasnom slikom, snimkom visoke rezolucije niti dobrom slikom tokom noćnog režima rada. Pomisao na njihovu zamenu predstavlja pravu noćnu moru, jer mnogi odmah pomisle na izvlačenje starih kablova i razvlačenje novih.

Video nadzor visokih performansi

Zamena ipak ne mora biti toliko mučna, budući da analogni HD sistemi video nadzora koriste iste kablovske instalacije kao i stari analogni sistemi – koaksijalne kablove RG59 ili RG6 sa BNC konektorima. Ono što se menja jesu najpre kamere. Analogni HD sistemi koriste HDTVI (Hikvision) ili HDCVI (Dahua) tehnologije koje omogućavaju brz prenos signala putem koaksijalnog kabla u realnom vremenu na velikim dužinama bez slabljenja kvaliteta snimka, zatim prenos zvuka, daljinsko upravljanje PTZ kamerama i podešavanje kamera sa snimača ili udaljene lokacije. Ono što je najvažnije, i jedna i druga tehnoligija pružaju izuzetan kvalitet snimka.

Bitno je napomenuti da će zamena kamera biti uzaludna ukoliko u upotrebi ostane stari snimač (DVR) koji ne podržava tehnologije novih kamera, jer u tom slučaju neće biti mnogo kvalitetniji snimak od onog koji ste imali sa starim kamerama. Zato je veoma važno pored kamera promeniti i snimač kako bi nove kamere mogle da ispolje sve svoje kvalitete. Na kraju bitno je da se promeni i napajanje s obzirom da nove kamere troše malo više električne energije od starih, a i samo napajanje upotrebom gubi na snazi te sa protokom vremena ono više nema snagu kao što je imalo prilikom puštanja u rad. Nakon zamene razlika u kvalitetu biće očigledna.

ANALOGNE KAMERE vs  Full HD KAMERE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analogne kamere

Full HD kamere